Glammetals uppgång och fall

Metal är en levande musikgenre ur vilken hela tiden nya sub-genrer föds och blir populära. Vissa av dessa genrer knoppar i sin tur av sig i nya sub-genrer medan vissa av dessa sub-genrer självdör.

Sub-genrer har det gemensamt att de plockar en viss aspekt av metal och renodlar den eller kombinerar denna aspekt med influenser från andra musikstilar. Exempel på sub-genrer är till exempel industrial metal som hämtat sina blytunga, repetitiva gitarriff från metal och kombinerat dem med samplingar och syntar från industri-musiken och lagt till gutturala och ibland förvrängda röster. Detta är en sub-genre som hade sin storhetstid under slutet av 1990-talet med band så som Rammstein, Nine Inch Nails och Marilyn Manson men som fortfarande har sina supportrar. Andra sub-genrer har det inte gått lika bra för.

Glam metal

Glam metal var en metal sub-genre som var omåttligt populär under sent 1980-tal och under första halvan av 1990-talet men som idag har få följare. Glam metal kan sägas kombinera traditionell metal med melodisk pop och från poppen lånades också syntar och keyboards. Genren uppstod i Kalifornien och kända glam metalband är Bon Jovi, Def Leppard och även svenska Europe. Genren levde i ett slags symbios med MTV och estetiken var mycket viktig, glam metal kallas ibland för hair metal eller pudelrock på svenska på grund av deras frisyrer. Genren blev mycket populär bland annat tack vare flitig exponering hos MTV och blev en del av mainstream musiken, något som bidrog till genrens död. Liksom under 1970-talet uppstod en motrörelse när metal blev för mycket mainstrem, denna gång i form av grunge som liksom punken på 1970-talet re-vitaliserade musiken och som födde nya sub-genrer som exempelvis trash metal.